Smarta saker du kan göra med din gamla dator

Har du en gammal dator i garderoben? Det är dumt att låta den bara stå där och samla damm, då du kan ha den till en massa olika saker. Det är inte ovanligt att ha en eller flera gamla datorer som pensionerats till förmån för modernare utrustning. Men den gamla burken kan göra en hel del nytta ändå, på olika sätt. Det största problemet som kan finnas är operativsystemet. Äldre datorer har äldre operativsystem som kanske inte är säkra. Det du kan göra är att köra Linux, det är gratis, eller kanske du har någon modernare Windowslicens liggande. Ett alternativ är också att installera Windows 10.

Använd den som den är

Ett tips är att bara använda den gamla datorn som den är. Är det bara att surfa lite på nätet eller skriva i word, så krävs det sällan avancerade maskiner för det. Datorn kan stå i gästrummet, som en extra backup. Eller kanske ta med den till sommarstugan.

Sälj eller ge bort

Du kanske känner någon med inte alltför stora krav som behöver en dator. Det kanske är en äldre släkting, som saknar behovet av en nyare dator med avancerade möjligheter. Glöm bara inte att se till att tömma datorn töms på personlig information och program som du har betalat för. Du måste också säkerställa att ingen kan leta reda på informationen i efterhand med hjälp av mjukvara för ändamålet.

Gör datorn till en Chromebook

Du har säkert hört talas om de billiga bärbara datorer som kallas Chromebook som kör Googles enkla operativsystem Chrome. Men det behöver inte nödvändigtvis vara en bärbar dator och vill du prova systemet kan du använda nästan vilken gammal burk som helst. Allt som krävs är ett gigabyteminne, åtta gigabyte hårddisk och nätverksanslutning.

Bygg en digital fotoram

Om det är så att det är en bärbar dator som ligger och skräpar hemma hos dig, så är en utmärkt tänkbar användning att bygga om den till en digital fotoram. I sin allra enklaste form kan du lösa detta genom att bara lämna datorn öppen på en hylla med skärmsläckaren inställd på att bläddra igenom en bildmapp.

Ett annat program att använda för bildvisningen är tillägget Photo Screen Saver för webbläsaren Google Chrome. Med detta installerat kan du köra ett bildspel som använder flera källor för bilderna, exempelvis dina molnlagrade telefonbilder.

Är du händig så kan du dessutom bygga en ram och hänga alltihop på väggen.

Öva dig på datorbygge

Om du någonsin velat bygga din egen stationära dator finns det inget bättre sätt att träna än att börja med att ta isär och sätta ihop din gamla. Det gör ju inget om det blir fel om det är din gamla dator du håller på med, eller hur? Det är bra för att du ska kunna testa dig fram på olika sätt.

Plocka ner datorn i sina beståndsdelar och sätt ihop den igen. Fungerar den har du klarat provet!

Skrota datorn helt

Sista alternativet är att bara kasta den. Om det är så att datorn är riktigt gammal eller att du inte har ork eller lust att göra något med den, då är det bra att bära iväg den till närmaste återvinningscentral. Där skrotas den på ett ansvarsfullt sätt. Farliga ämnen tas om hand och ädelmetaller som guld och silver återvinns.

15 Sep 2020