Kan man få gratis VPN?

VPN eller virtuellt privat nätverk är något man ibland har behov av. Det är ett sätt att surfa anonymt på. För privatpersonen är det oftast utomlands man kan ha nytta av ett VPN. Det för att nå SVT Play eller liknande via datorn. Ofta är utländska IP nummer nämligen spärrade att komma åt vissa svenska sidor, men sitter man i Spanien och vill gärna se något från hemma så att säga, så kan man det med ett VPN. Att få gratis VPN är möjligt, men det är då ofta färre funktioner eller att det kan vara begränsat. Om du vill veta mer om gratis VPN, läs mer här. 

Hur fungerar VPN?

VPN gör att du kan få tillgång till olika saker, var du än är någonstans i världen. Från start var det till för att anställda på företag skulle använda det för att kunna ha en säker uppkoppling på företagets nätverk. Det var de än var. VPN fungerar som så att det finns något som kallas för tunnel. I denna så skickas datga mellan nätverk och datorn, utan att obehöriga kan få fatt på några som helst uppgifter. En vpn-tunnel funkar som en fast kabel till nätverket. Och trafiken krypteras så att den blir hemlig för alla utanför nätverket.

VPN kan vara smart att använda om du kopplar upp dig på allmänna nätverk så att du kan surfa helt anonymt. Det enda som syns är att du är uppkopplad mot ett nät i ett annat land, beroende på vad du angett i vpn-klienten.

13 Feb 2021